Klíma tisztítás

klíma tisztítás
klíma tisztítás

A klíma tisztítás és karbantartás több szempontból is fontos. Talán a legfontosabb a gomba és baktérium mentesítés. A nem tisztított készülékek egészségünkre ártalmasak lehetnek, büdöset áraszthatnak. Ezenkívül a klíma tisztítás hiánya a készülék meghibásodását is okozhatja.

A gyártók évi két alkalmat írnak elő-a klímaszezon előtt és utána.

A klíma tisztítása a beltéri egységgel kezdődik, melyből kikapcsolt állapotban a kiveszik a porszűrő hálóit. Ezeket langyos szappanos vízzel elmossák és fertőtlenítő folyadékkal befújják, majd száradni hagyják. Hőcserélőjét kiporszívózzák és szintén befújják a fertőtlenítő folyadékkal. 15 perc várakozás után visszakapcsolják a készüléket, így a hőcserélőjéről a lecsapódó fertőtlenítős folyadék az elvezető csövet is kimossa.

Az üzemszerű működés szempontjából a klíma tisztításhoz a kültéri egység tisztán tartása is ennyire fontos. Az utcai, jóval szennyezettebb levegőt forgatva sokkal hamarabb elkoszolódik, mint a beltéri. Ezért fontos a karbantartás itt is. Általában nagynyomású levegővel kifújatják a a ventilátor áramlási irányával ellentétes irányból a lamellák közé berakódott port és szöszt. Így a klíma tisztítás után újra átjárható lesz a levegő a kültéri egység hőcserélőjében.

Bár nem tűnik bonyolult dolognak, mégis inkább bízzuk szakemberre a klíma tisztítását!

A berendezés nyomás értékeinek ellenőrzését nem tudjuk elvégezni. Ha a kültéri egység nehezen megközelíthető helyen van karbantartása nehézséget és balesetet okozhat. A beltéri egységnél is előfordulhat, hogy teljesen szét kell szerelni vagy plazmaszűrő esetén újra kell cserélni.

Bízzuk inkább szakavatott kézre, hogy készülékünk hosszú életű, megfelelően üzemelő légkondicionáló legyen.