Napelem

Napelem előnye

napelem
napelem

Amikor minden második filmben világvége van, és nem működik a civilizáció, akkor egyértelmű lehet, hogy miért van szükség napelemre.

Persze a hétköznapokban, amikor épp nincs világvége, nem biztos, hogy a napelem minden tulajdonsága jó érzékelhető. Vizsgáljuk meg inkább, pontosan mik a napelem előnyei?

A napelem előnyei

A napelem egy olyan elem, melyet a nap tölt fel meleggel és fénnyel. A nap elem tehát megújuló energiaforrás, amiért semmit sem kell tennünk. Csak van, és kész.

Mivel a nem-megújuló energiaforrásokat egyre nagyobb mértékben használjuk ki, ezért fontos, hogy olyan energiaforrásokban gondolkodjunk, amelyekkel nem merítjük ki a Föld erőforrásait.

A második legfontosabb előnye a napelemnek, bármihez is hasonlítjuk, az, hogy a működése során nem szabadulnak fel káros anyagok, nem szennyezik a légkört vagy a környezetet. Zöld. Nem terheli a környezetet sem káros anyaggal, sem zajártalommal. Pozitív az ökológiai lábnyoma.

A napelemben nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, melyek elkophatnak, és gyakran meghibásodnak, folyton szerelni kell őket. Egyszeri befektetést igényel,a karbantartása minimális. Akár generációkon át kiszolgál bennünket.

A napelem technikai tulajdonságai

  • Moduláris rendszernek köszönhetően gyorsan telepíthető, szinte bárhová

  • Szerelhető az épület építésekor vagy akár kész épületre is utólag

  • A mostoha és szélsőséges időjárást jól tűrik. A magas hőfoknak és a jégesőnek is jól ellenáll. Példa erre a világűrben elhelyezett eszközöknél használt napelemes áramellátás

  • Növeli az ingatlan értékét egy esetleges értékesítés során

  • Magyarországon évi 2000 órás napsütést kihasználva indokolt a használatuk.

  • A szórt fényt (borús idő) is jól hasznosítják

  • Háztetőn elhelyezhető, így nem igényel más hasznos területet. A nyári időszakban gátolja a tetőtér felmelegedését is, mert a napelem felfogja a napsugarakat és ezáltal az alatta lévő cserepet pedig árnyékolja

  • Kiszámítható áramtermelést biztosít

  • Jó ár-arány érték

  • Nem limitált a darabszáma, nincsenek ismert korlátozó tényezők, melyek gátolnák a napelemek tömeges elterjedésének.

Napelem az egyetlen megoldás

A nagyvárosokban ezt nehéz elképzelni, de az országban előfordulnak olyan helyek, ahol nincs más lehetőség arra, hogy fény legyen és elektromosság, csak a napelem.

Összegezve

A napelem zöldebbé teszi környezetünket. A napelemek a városokban, a tetőkön nem zavaró, zajmentes, tiszta energiaforrást nyújthatnak, nagyon minimális karbantartással. és néha, a napelem az egyetlen megoldás.

Napelem témában sok hasznos információt olvashat a napelemmester.hu blog oldalon.